ZERO POINT ONDERZOEK & WETENSCHAP

De technologie en wetenschap achter Zero Point producten

Compressie in Fysiologie

Compressie wordt succesvol gebruikt bij neurologische therapie. Compressie bevordert lichaamsbewustheid (proprioceptie), het vermogen om de positie en beweging van het eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen. Compressie is gebaseerd op soortgelijke positieve mechanismen.

Compressie helpt bij het corrigeren van de lichaamshouding en heeft een positief effect op spierbalans en bindweefsel. Compressie bevordert de prestaties van spieren door ze te ondersteunen en door kramp en blessures te voorkomen.

Een belangrijk voordeel van compressie is beter herstel na het sporten. Doordat het metabolisme in de spieren verbetert en de zwelling van weefsel minder is, zal het lichaam sneller herstellen na inspanning. Dat is tevens de reden dat compressie uithoudingsvermogen verbetert.

Zero Point Case:

Coördinatie & Voetbal

Dit Finse wetenschappelijke research programma (Fidipro) is begonnen in Frankrijk met onderzoek naar geweven inlegzolen. Toen de onderzoekers Hosni Hasan en Mei Teng Woo betrokken raakten bij het programma, zijn Zero Point compressiesokken toegevoegd aan het onderzoek. Het onderzoek richtte zich op de effecten van het dragen van compressiesokken op coördinatie, evenwicht en balans (posturale controle). Controlegroepen gebruikten normale, niet medische, compressiesokken.

Het doel van deze studie is gebaseerd op de basisgedachte dat geweven oppervlakten de perceptie van somatosensorische informatie van de oppervlakte van de huid kan verbeteren tijdens lichaamsbeweging. Een deel van de somatosensorische informatie is posturale controle (evenwicht en balans), informatie over de positie van het lichaam wordt gevoed door sensorische receptoren in de gewrichten en spieren.

De deelnemers aan het eerste deel van het onderzoek waren drie geoefende voetballers die leerling waren van een voetbalacademie (12-13 jaar) en twee volwassen amateurvoetballers (22-25 jaar). Kinematische gegevens werden gemeten door 8 infrarood camera’s, die gekoppeld waren aan een Qualisys Track Manager. De testpersonen werden getest op de kracht en de nauwkeurigheid van het schot.

Resultaten

De geoefende jonge voetballers hadden het meest krachtige schot bij het dragen van Zero Point compressiesokken en normale inlegzolen. De geoefende jonge voetballers hadden het meest krachtige schot bij het dragen van Zero Point compressiesokken en normale inlegzolen. De geoefende jonge voetballers hadden het meest krachtige schot bij het dragen van Zero Point compressiesokken en normale inlegzolen. Het dragen van compressiesokken bevorderde de voetbalvaardigheden en verbeterde het vermogen om op basis van sensorische informatie een nauwkeurige plaatsbepaling te doen. Bij het dragen van compressiesokken is sprake van soortgelijke sensorische informatievoorziening als op blote voeten.

Zero Point Case:

EMG monitoring bij lange afstand hardlopen

Tweeëntwintig lange afstandslopers zijn onderworpen aan een test met 6 runs van 1000 meter, met 3 minuten hersteltijd. Om en om werd er met en zonder compressiesokken hardgelopen. Tijdens de test is het lactaatgehalte, het subjectieve gevoel van de loper en de EMG (elektromyografie, elektrische activiteit van spieren) gemeten.

Resultaten

Hardlopen met compressiesokken werd als minder inspannend ervaren. Er was geen verschil te zien in lactaat en hartslag. De belangrijkste bevinding tijdens de test was een 5% hogere spieractiviteit van de grote bilspier (musclus glutaeus) bij het dragen van de compressiesokken. Effectief en juist gebruik van de bilspieren zijn een kenmerk van een goed en effectief looptempo.

Zero Point Case:

Staand werk

Zorgt het dragen van compressiesokken in het dagelijks leven tot verlichting van klachten in het onderbeen, bij het verrichten van staande werkzaamheden? De testgroep bestond uit 18 medewerkers van een Finse Moilanen bakkerij, 11 vrouwen en 7 mannen. 16 testpersonen gebruikten tijdens de test voor het eerst compressiesokken. 11 testpersonen hadden fysieke problemen die veroorzaakt werden door staande werkzaamheden. De testperiode was 5 werkdagen.

Resultaten

 • Verminderd gevoel van vermoeidheid in de kuiten:
  13 aanzienlijk, 4 enigszins, 1 helemaal niet.
 • Vermindering van zwelling in het onderbeen:
  9 aanzienlijk, 6 enigszins, 3 helemaal niet.
 • Gebruiksgemak:
  Alle deelnemers vonden de sokken “enigszins lastig om aan te trekken”
Zero Point Case:

Sprinten 2013

Dit onderzoek was erop gericht om de effecten van compressie bij sprinttraining te onderzoeken. De feedback van sporters is gebruikt voor de ontwikkeling van Zero Point producten.Compressiesokken, calf sleeves en dij sleeves (prototype) zijn getest. De testgroep bestond uit 10 Finse nationale en internationale sprintatleten.

Resultaten

Over het gebruik van calf sleeves waren de meningen verdeeld, maar de algemene indruk was dat calf sleeves een positief effect hadden op het prestatieniveau en dat de spierspanning bij sprinttraining en hardlopen aanzienlijk minder was. Dij sleeves hadden naar mening van de testpersonen geen effect. Alle testpersonen waren positief over het gebruik van compressiesokken: herstel, voordelen tijdens het reizen, het gevoel tijdens het gebruik en het effect op vermoeide en gespannen voeten.

Alle atleten (10/10) waren van plan Zero Point compressie producten te blijven gebruiken.

Zero Point Case:

Kunstschaatsen 2012

Tijdens dit onderzoek zijn de effecten van een prototype compressielegging getest tijdens kunstschaatstrainingen. Het doel was om feedback van sporters te ontvangen voor de verdere ontwikkeling van Zero Point producten. De testgroep bestond uit 9 kunstschaatsers die deelnemen aan internationale wedstrijden.

Resultaten

 • 9 van de 9 testpersonen vonden het een vernieuwend product, dat zorgt voor een energiek gevoel en ophoping van merkzuur voorkomt waardoor de mate van vermoeidheid beter was dan zonder de leggings.
 • 8 van de 9 testpersonen gaf aan dat de leggings een positief effect hadden op herstel.
 • 9 van de 9 atleten vonden dat bij training buiten de ijsbaan coördinatie en sprongen zowel soepeler als energieker voelden.
Zero Point Case:

Hoogtestage van zwemmers in 2012

Dit onderzoek was gericht op de effecten van compressiesokken bij herstel tijdens een trainingskamp op hoogte, inclusief reistijd. De testgroep bestond uit 6 zwemmers op internationaal wedstrijdniveau, die deelnamen aan een 20-daagse training met 6 oefeningen per dag, in een trainingskamp in de bergen.

Resultaten

De compressieproducten werden regelmatig gebruikt, maar niet tijdens het zwemmen. Beensnelheid en -sterkte werd gemeten op een contactmat. Gebruik van compressiesokken was vooral effectief bij het herstel na het reizen. Er waren ook indicatoren van positief effect op beenkracht.